6. júna 2018

Rusko kopíruje veľmocenské maniere Spojených štátov – možno považovať ruskú agresiu v Pobaltí za reálnu hrozbu ?

Od Igor Cibula

Na margo súčasnej rusofóbnej propagandy, ktorá straší hlavne Európu potenciálnym nebezpečenstvom ruskej agresie, je vhodné pripomenúť nedávne vyjadrenie bývalého estónskeho prezidenta Toomasa Hendrika Livesa, ktorý vykonával funkciu hlavy štátu v období 2006-2016 a neskôr pôsobil ako poslanec Európskeho parlamentu. V rozhovore pre ukrajinský denník Evropejskaja pravda konštatoval: „Nemyslím si, že agresia je v genokóde Rusov.“ Bývalého predsedu Sociálnodemokratickej strany Estónska sotva možno považovať za vplyvového „agenta“ Moskvy, keďže jeho rodičia ušli pred sovietskym režimom do Švédska a potom do Spojených štátov, kde vyštudoval a potom pôsobil ako redaktor rozhlasovej stanice Slobodná Európa.

Analytici síce vnímajú snahu Ruska obnoviť postavenie veľmoci s globálnym vplyvom – o ktorý sa usiloval Sovietsky zväz – ale aktuálny potenciál Ruska nepovažujú za riziko, ktoré by mohla iniciovať Moskva. Experti zaoberajúci sa geopolitikou dobre vedia, že Rusko ekonomicky, technologicky – ale ani vojensky – sa nevyrovná potenciálu euroatlantickej aliancie, ani veľmocenskej kapacite Spojených štátov. Okrem toho sa Rusko ani tzv. mäkkou silou nevyrovná Západu a výkonnosťou ekonomiky nemôže konkurovať ani Číne. Práve kvôli uvedenej prevahe svojich potenciálnych protivníkov sa Rusko snaží obnovovať svoje tradičné sféry vplyvu a usiluje sa hľadať spojencov, ktorí nepociťujú zo strany Ruska ohrozenie a považujú Moskvu za protiváhu záujmov Washingtonu.

Stačí stručne bilancovať poslednú dekádu vývoja medzinárodných vzťahov, aby bez akejkoľvek zaujatosti sme mohli akceptovať názor, že v pozadí väčšiny konfliktných situácií vo svete sú architekti americkej stratégie globálnej hegemónie Spojených štátov. Washington sa nechce vzdať snahy o globálnu hegemóniu, i keď prezident Donald Trump pred svojim zvolením vysielal signály, že by sa to mohlo stať. Nie dlho po jeho nástupe do Bieleho domu nová americká administratíva podľahla rusofóbnym náladám a elity Kongresu rozpútali stupňujúcu sa vojnu protiruských sankcií, ktorých autori podliehajú naivnej ilúzii, že takto možno Rusko položiť na kolená. Asi sa nič nepoučili z histórie a svoje geopolitické ciele stavajú na nereálnych predpokladoch, ktoré doviedli USA k porážke vo Vietname, k zlyhaniu na Strednom východe a k vojenskému neúspechu v Afganistane.

V súčasnosti niektorí experti v USA varujú pred ruskou agresiou v Pobaltí a potenciálnou hrozbou Poľsku. Realisticky uvažujúci analytici namietajú otázkou, čo by tým Rusko získalo ? Stačí pripomenúť, že štvrtý rok trvajúce povstanie separatistov v Donbase je pre prezidenta Vladimíra Putina bremenom, ktorého by sa najradšej zbavil, keby mu v tom nebránili politické obštrukcie vlády v Kyjeve. Konflikt na východe Ukrajiny umožňuje Spojeným štátom posilňovať ich vplyv v tomto priestore a vládnucim ukrajinským politikom bičovať nacionalistické vášne, aby sa čo najdlhšie udržali pri moci. V súvislosti s otázkou zrušenia ruskej anexie Krymu ako podmienky „normalizácie“ vzťahov NATO s Moskvou, znalci medzinárodných vzťahov podotýkajú, že takéto riešenie je asi tak pravdepodobné, ako ochota Spojených štátov vrátiť Texas a Kaliforniu Mexiku.

Pohľad na mozaiku problémov vyostrujúcich vzťahy medzi Ruskom a niektorými krajinami euroatlantickej aliancie by nebol úplný, keby zahrnoval iba ruskú angažovanosť na Ukrajine. Moskva vojensky demonštrovala svoje záujmy v Abcházku, Južnom Osetsku i Podnestersku, čím potvrdila, že sa nechce dobrovoľne vzdať kontroly na reliktoch postsovietskeho priestoru. Ešte viac však vzťahy Ruska so Západom vyostruje demonštratívna prítomnosť ruských ozbrojených síl na svetových moriach a v medzinárodnom vzdušnom priestore, ktoré si po skončení studenej vojny „vyárendovali“ letectvo a námorníctvo Spojených štátov. Zjednodušene možno konštatovať, že Rusko kopíruje veľmocenské maniery USA a presadzuje svoj vplyv rovnakými metódami a prostriedkami.