18. júna 2018

Čečenský “silný muž” ako Putinov most do moslimského sveta – Kadyrov na Blízkom východe vychádza v ústrety Kremľu

Od Igor Cibula

Západné médiá venovali najväčšiu pozornosť prezidentovi autonómnej Čečenskej republiky Ramzanovi Kadyrovi kvôli jeho netolerantnej homofóbnej politike. Iba špecialisti si podrobnejšie všimli, že Kadyrov propaguje islam ako „pozitívnu silu“ a oddeľuje ju od radikálnych ideológií, ktoré spôsobili búrku globálneho terorizmu. V roku 2007 ho prezident Vladimír Putin nominoval za prezidenta autonómnej republiky a poskytol mu veľkorysé dotácie, aby obnovil vojnou zničený región na severnom Kaukaze. Jeho hlavné mesto Groznyj – ktorý vyzeral ako Stalingrad v roku 1943 – pôsobí v súčasnosti ako niektorý z emirátov na Blízkom východe a návštevníkov uchvacuje svoju mešitou „Srdce Čečenska“, ktorá je považovaná za najkrajšiu mešitu v Rusku.

Giovanni Pagi na internetovom portáli mediálneho holdingu Asia Times – so sídlom v Bangkoku – sa podrobnejšie zaoberá tým, „ako sa čečenský silný muž stal Putinovým mostom do moslimského sveta.“ V tejto súvislosti spomína, ako ruské vojenské lietadlo dopravilo do Grozného príbuzných radikalizovaných ruských občanov, ktorí bojovali za Islamský štát a po rozpade kalifátu boli zadržiavaní v irackých väzniciach. Ich návrat domov umožnil charizmatický čečenský vodca Ramzan Achmadovič Kadyrov, ktorý nedávno oznámil zber vzoriek DNA v Čečensku na identifikáciu viac ako sto ruských detí – podľa údajov ruského ministerstva zahraničných vecí opustených na území Sýrie a Iraku. Aktivity Kadyrova v Sýrii sú pochopiteľné vzhľadom na veľký počet čečenských bojovníkov, ktorí vstupovali do jednotiek ISIS od roku 2013 a ktorí stále predstavujú hrozbu pre jeho vládu v ruskej moslimskej republike.

Čečenská angažovanosť v sýrskom konflikte však ide hlbšie. Z čečenských peňazí sa financuje rekonštrukcia mešity v Aleppe i humanitárna pomoc sýrskym utečencom. Existuje viacero príkladov toho, ako Kadyrov propaguje Čečensko ako „ruský most do moslimského sveta.“ Čečenské jednotky vojenskej polície boli vyslané do Sýrie v decembri 2016, zatiaľ čo Kadyrovi špióni infiltrovali do štruktúr Islamského štátu. Vzrastajúca prestíž Kadyrova v rámci moslimského sveta sa odráža aj v jeho častých návštevách kráľovských rodín Saudskej Arábie, Bahrajnu a Spojených arabských emirátov. Podľa niektorých analytikov Kadyrov je užitočnou protiváhou „oficiálnej“ zahraničnej politiky Ruska, keďže si môže dovoliť vyjadrovať názory, ktoré pre moskovské ministerstvo zahraničných vecí nie sú z diplomatických dôvodov prijateľné. Napríkla vo vyjadrení k rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela Kadyrov odsúdil izrael za “preliatie” arabskej krvi a vyhlásil: “Arabský svet sa nikdy nevyrovná s de facto kontrolou USA nad Jeruzalemom.”

Arabskí lídri využívajú Kadyrove privilegované vzťahy s prezidentom Vladimírom Putinom, aby loboval za ich záujmy v Moskve. Úloha Kadyrova na Blízkom východe presahuje rámec diplomacie a rozširuje sa na obchod a investície. Jeho osobné väzby s arabskými lídrami sa považujú za kľúčový zdroj investícií v Čečensku. Medzinárodná univerzita v Groznom a obchodná trieda „Grozny Shopping Mall“ sú iba dva z jeho ambicióznych projektov infraštruktúry, financovaných z arabských peňazí. V máji bol v Groznom zriadený „Zayedov fond  pre inovácie a podnikanie“, ktorý poskytol 50 miliónov $ na pomoc rozvoju malých podnikov v celej republike. Nedávno v meste otvorili nový luxusný hotel, aby v ňom privítali egyptské futbalové mužstvo, ktoré prišlo hrať ma majstrovstvá sveta vo futbale.

Ale Kadyrove viacstranné záväzky voči arabskému svetu nie sú úplne bez komplikácií. Aktívna podpora sýrskej vlády nie je priaznivo vnímaná Saudskou Arábiou, ktorá od začiatku konfliktu podporuje anti-assadovskú opozíciu. Okrem toho čečenské náboženské autority minulého roku odsúdili salafizmus – smer islamu, ktorý je jedným zo základov saudského wahábizmu a ktorý mnohí učenci považujú za formu „kacírstva.“ Preto sa saudský panovník odmietol stretnúť s Kadyrovom pri jeho poslednej návšteve kráľovstva a poslal za seba na stretnutie nižšie postaveného princa. Portál Asia Times dodáva, že napriek jedinečnej miere autonómie Čečenska v rámci Ruskej federácie, Kadyrove iniciatívy na Blízkom východe vychádzajú v ústrety Kremľu. Čečenský vodca jasne chápe, že existujú čiary, ktoré nemôže prekročiť, ak si chce Putinovu priazeň zachovať .